kisiye-ozel-tabanlik-one-cikan

Kişiye Özel Tabanlık Nedir?

Orthopedic insoles isolated on white backgroundKişiye Özel Tabanlık Nedir?

Herkesin taban şekli parmak izi gibi kişiye özeldir. Bu nedenle kullanılan ayakkabının tabanının kişiye özel tabanlık ile desteklenmesi ideal olan durumdur. Modern yaşamda ayağımız çok uzun süreler ayakkabı içinde kalmaktadır. Bu nedenle günümüzde ayakkabı ve taban ile ilgili sorunlar çok sık karşılaştığımız sağlık sorunlarındandır. Birçok hastada görülen ayak ağrısı, çabuk yorulma, diz ve bel ağrıları uygunsuz ayakkabı kullanımı veya yere basmada ki sorunlarla ilgilidir.

Kişiye Özel Tabanlık ;

  • Yükün ayakta doğru dağılımını sağlayarak çabuk yorulmayı önler.
  • Basma problemlerini düzelterek diz, kalça ve bele binen ters yükü azaltır.
  • Yük dağılımının hatalı olmasından kaynaklanan stres kırıklarını önlemede ve tedavide etkilidir.
  • Ayak altında yük dağılımının yanlış olmasından kaynaklanan nasır gibi sorunları önler.
  • Şeker hastalığı gibi riskli durumlarda ayakta yara oluşmasını engelleyerek ayağı korur

kisiye-ozel-tabanlik

Tabanlık Nasıl Yapılır ?

  • Ayak tabanının özel cihaz ile analizi yapılır
  • Kilo, yaş ve diğer sağlık durumları dikkate alınarak tabanlık tercihi yapılır.
  • Seçilen tabanlık yapılan ölçüme göre gerekli yerlerden desteklenir.
  • Tabanlık hazırlanarak hastaya giydirilir. Deneme yürüyüşleri ile rötüşler yapılır.
  • Hastadan tabanlığı 3 hafta kullanması istenir. Bu süre sonunda varsa rahatsız edici yerleri tekrar gözden geçirilir.
  • Sporcuların 8 ay, sporcu olmayanların yılda en az bir kez tabanlığı yenilemesi önerilir.

Sporcularda Tabanlık Kullanımı

Sporcularda ise kişiye özel tabanlık zorunludur. Özellikle bayan sporcularda görülen stres kırıklarının önlenmesinde ve tedavisinde kişiye özel tabanlık kullanılır. Özellikle sürekli sıçrama gereken sporlarda spora özgü ayakkabıların içine kişiye özel tabanlık kullanılmalıdır.Sporda kişiye özel tabanlık bir çok ünlü firma tarafından kendi mağazalarında sundukları bir hizmet haline gelmiştir. Sporcu ayakkabı satın alırken içine kişiye özel tabanlık hazırlanıp bu tabanlık ile ayakkabıyı kullanması tavsiye edilmektedir.

sporcularda-dogru-ayakkabi-secimi-onizleme

Sporcularda doğru ayakkabı seçimi

 

sporcularda-dogru-ayakkabi-secimi

Ayakkabının tabanı spor sırasında maruz kalınan darbe ve basıncı emebilme özelliğine sahip olmalıdır. Diğer yandan dayanıklı da olmalıdır. Tabanda tırtıllar varsa, bunlar uzun olmamalıdır ve tüm ayakkabı tabanına yayılmalıdır.

Ayakkabının ön ucu esnek ve yumuşak olmalıdır. Koşu sırasında ayak parmaklarının bükülmesine izin vermelidir. Ayakkabının ucu en az 45 dereceye kadar bükülebilmelidir. Tabanın orta kısmı ise bükülmemelidir. Ayakkabının topuk kısmı ise yumuşak ve kalın olmalıdır ve darbeleri rahatça emebilmelidir; ayrıca ayak tabanını iyice sarıp hareketini engellemelidir. Böylece burkulmalar ve su toplanması engellenmiş olur. Topuktan yukarıya doğru aşil kirişini koruyucu bir yastıkçık bulundurmalıdır.

İç tabanı arkları desteklemelidir ve taban özellikle parmakların bulunduğu uç kısmında yukarıya doğru kalkıp, ayak parmaklarını yandan sarmalıdır. Böylece nasır ve diğer parmak zedelenmeleri engellenmiş olur.

Ayakkabının sayası hareketli ve sağlam olmalıdır. Ayağınızın solumasına izin  vermelidir. Ayağı iyi sarıp, burkulmasına izin vermemelidir. Bazı spor türlerinde (örn. Basketbolde) ayak bileğini de kapsaması arzu edilir.

Ayakkabının dili ve kenarları yumuşak kauçuklu olmalıdır. Bağcıkların ayak bileği hareketini fazla engellemeden, mümkün olduğunca yukarıda bağlanması arzu edilir. En uygun ayakkabı ayağı sıkmadan, sıkı biçimde ayağa oturanıdır. Ancak ayak parmaklarınıza da yeterince hareket olanağı sağlamalıdır. Birinci ayak parmağı ile ayakkabı ucu arasında 1 cm’lik boşluk olmalıdır.)

 

topuk-dikeni-ve-tedavisi

Topuk Dikeni ve Tedavisi

Topuk dikeni nedir?
Topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Bu sert çıkıntının bir dikeni andırması topuk dikeni olarak adlandırılmasının nedenidir. Uzunluğu 2 santime kadar ulaşan topuk dikeni çıkıntısı röntgende kolayca teşhis edilir. Röntgende görülmeyecek kadar küçük topuk dikeniniz de olabilir bu duruma “topuk dikeni sendromu” adı verilir. Topuk dikeni topuktaki ağrının yaygın bir sebebi değildir hatta 20 topuk dikeni olan hastanın sadece birinde ayak topuğunda ağrı olmaktadır. Aslında topuk bölgesinde ağrıya neden olan “plantar fasiit” olarak bilinen topuktaki yumuşak dokunun iltihaplanmasıdır.

topuk-dikeni-ve-tedavisi

Plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden ilişkisizde oluşabilirler. Plantar fasiit ve topuk dikeni ağrısı sık karıştırılan iki rahatsızlıktır ve ikisine de halk arasında “topuk dikeni” denir.

Topuk dikeni belirtileri
Topuk dikeni genellikle belirti vermez. Ancak topuk dikenin meydana geldiği bölgede iltihaplanma oluşmuşsa koşu, yürüyüş gibi egzersizler sırasında ve sabahları uyanır uyanmaz ağrılar görülebilir. topuk dikeni ağrısını diğer ağrılardan ayıran en belirgin özelliği ağrı, ayağınızı dinlendirsenizde geçmez, eğer ayağınız dinlendikten sonra ilk yere basmanızda ağrı daha da şiddetliyse topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz. Topuk dikeninde de plantar fasiite de uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.

Topuk Dikeni nedenleri
Hızlı kilo alımında ve yanlış ayakkabı kullanımında ve de yeni bir spora başladıktan sonra ayakta oluşan ağrı, çoğunlukla topuk dikeni rahatsızlığının belirtisi oluyor. Genellikle genç nüfusta, yaygın olarak görülen ayak tabanında ağrı şikayeti ile ortaya çıkan bir hastalık olan topuk dikeni Ayak alt yüzeyinde topuğun altında ve çevresinde ağrı ile kendini hissettirir. Sabah yataktan kalkınca ya da oturma pozisyonunda iken ayağa kalkınca atılan ilk birkaç adımda şiddetli ağrı oluşur. Hızlı kilo alanlarda, yeni bir spora başlayanlarda, yeni bir ayakkabı alanlarda ayak tabanında ağrı olursa topuk dikeni hastalığı akla gelmelidir” dedi.
Eğer yürüme anormaliğiniz varsa bu topuk dikeni oluşma riskinizi artırır. Aşırı egzersiz, ayağa yük bindiren iş ve sporlar sonucu aşırı yüke maruz kalan topukta diken oluşma riski yüksektir. Uzun süreli olarak ayağınıza tam olarak oturmayan ve ortopedik olmayan ayakkabılar giymenizde topuk dikeni nedenidir. Düztaban olmak ve şeker hastalığı da topuk dikeni nedenleri arasındadır.

Topuk Dikeni Tedavi yöntemleri
• Topuk Dikeni rahatsızlığının ilk tedavisi istirahattır.
• Ayak veya topuk ağrısı geçinceye kadar, ayağınızın üzerindeki ağırlığı ortadan kaldırmaya çalışın.
• Topuk Dikeni sorunununa eşlik eden bir basma kusuru olup olmadığını yürüme analizi yaptırarak varsa mevcut olan yürüme bozukluğununa yönelik olarak yapılan kişiye özel tabanlıklar ile yürümesi ile ilgili tüm sorunlar giderililmeye çalışılmalı
• Topuk Dikeni semptomlarınızı hafifletmek için de, ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayın.
• Sıklıkla bir doktor, size ibuprofen gibi steroid olmayan, antiinflamatuar bir ilaç kullanımını tavsiye ederek ayak ve topuk ağrınız için ilaç tedavisi uygulayabilir.
• Aşil tendonunuzu ve plantar fasyanızı geren ev topuk dikeni egzersizleri ve programı uygulayarak , topuk dikeninizi tedavi etmek ve hastalığın nüks etme şansını azaltmak için en büyük destektir.
topuk-dikeni-nasil-tedavi-edilir

Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?

Kişiye özel tabanlık uygulmasının Topuk Dikeni için işlevleri
Absorban özelliği (darbe emici): Yürüme sırasında ayak ile zemin arasında tampon görevi yaparak etki-tepki nedeniyle oluşan direnci ve ağrıyı azaltma (şok absorbör – podian impact plus)
Amortisman özelliği: Değişik yoğunlukta tabanlık elemanları ile yürüme esnasında ayak ve bacak kaslarına yansıyan mikro titreşimleri yok etme ve topuğun yerle temasında daha konforlu bir zemin sağlama
Düzeltici özellik: Ayakta hem statik hem de mekanik ortopedik bozuklukları düzenler ve ayak altındaki basınç yüzeyini arttırır.

Topuk dikeni için egzersiz hareketleri
Topuk dikeni ağrısına iyi gelen tedavilerden biri de esnetme egzersizleridir. Topuk dikeni probleminde ağrının ortadan kaldırılmasında en önemli etken ve en kolay yöntem hastaların evde yapacakları egzersiz programlarıdır. Bu topuk dikeni egzersizlerinin önde geleni germe-esnetme egzersizidir. Bu egzersizlerin ana teması ayağımız altında kısalmış olan plantar fasya adını verdiğimiz tendonun eski elastikiyetini tekrardan geri sağlamaktır.

ayak-analizi-nedir

Ayak Analizi Nedir?

Ayak analizi ayak fizik muayenesi, ayak basıncının statik ve dinamik analizleri ve ayak tabanının topografik haritasının çıkarılması sonucunda tüm bu verilerin kullanılarak kişinin ayak değerlerinin tam olarak alınmasıdır.

Fizik muayene : Fizik muayenede hastanın rahatsızlıkları öğrenilir. Ayak ve çevresindeki kaslarının ve bağlarının esneklikleri kontrol edilir. Kişinin ayak tabanındaki hassas noktalara bakılır, varsa kişinin ayak bileği, diz, kalça ağrıları sorgulanır. Tüm bu veriler kaydedilerek cihaz analizlerine geçilir.

Statik Analiz : Bu Analizde hasta platformun üzerine Anatomik olarak normal postürde yerleştirilir. Ve bu duruş esnasında ayak tabanına binen yük dağılımı bilgisayar ortamına aktarılır.

Stabilometre : Bu Test yine statik olarak yapılan kişinin belirlenmiş süre esnasında ayaktaki salınımlarını ölçen bir testtir. Gözü kapalı ve açık olarak kişinin dengesi, uzun süreli ayakta durma esnasında ayaklarındaki yük aktarımlarının yönleri belirlenir. Eğer salınımlar normal değerlerin dışında ise ya da gözü açık ve kapalı testlerin arasında çok fazla değer farkı var ise kişi ilgili doktora yönlendirilir.

Dinamik Analiz : Bu Testte kişinin yürüyüş esnasında ayağının hangi kısımlarına daha çok ağırlık verdiğine bakılır. Tam doğru değerler alınabilmesi adına kişi 6-8 tur platformun üzerinde yürür. Bu esnada testi yapan kişiye serbest olması dışarıda yürüdüğü gibi yürümesi telkin edilir. Testin sonucunda kişinin yürüme esnasında ayak tabanındaki basınç değişimleri değerlendirilir.

Podoscanalyzer : Bu tarama ile kişinin ayak tabanının topgrafik görüntüsünün 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamına aktarılması sağlanır. Yapılacak olan tüm uygulamalarda kişinin ayak boyutları birebir olarak referans nokta olarak kullanılır.

Tabanlık Yapımı : Tüm bu değerlendirmeler, analizler kullanılarak tabanlığınız bilgisayar ortamında ayağınıza uygun olacak şekilde dizayn edilir ve size uygun olan malzeme kullanılmak üzere seçilir. Ve sonrasında tabanlığınız el değmeden üretilir.